Nett.gr
Ασκήσεις και διδακτικό υλικό για τα φιλολογικά μαθήματα Λυκείου

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Καλωσήρθατε! Η αξιολόγηση για το μάθημα της Ιστορίας ξεκινά!

1. 
Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια το πολίτευμα που ορίστηκε για την Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις ήταν η Απολυταρχική Μοναρχία.

2. 
Την περίοδο της αντιβασιλείας η δικαιοσύνη αναδιοργανώθηκε, ιδρύθηκαν δικαστήρια και συντάχθηκαν νέοι νόμοι.

3. 
ο νέο σύνταγμα του 1864 αναγνώριζε τον λαό ως κυρίαρχο παράγοντα του πολιτεύματος σύμφωνα με την δημοκρατική αρχή.

4. 
Ο Καποδίστριας εκλέχθηκε Κυβερνήτης της Ελλάδας από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (1827).

5. 
Η εθνοσυνέλευση για την ψήφιση του Συντάγματος συνήλθε μετά το κίνημα της...

6. 
Οι παρεμβάσεις το βασιλιά Γεώργιου Α΄ στην άσκηση της εξουσίας και οι πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς και τους ψηφοφόρους δηλητηρίαζαν τον πολιτικό βίο και προκαλούσαν προβλήματα στην χώρα.

7. 
Τα επτάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα το 1881.

8. 
Στα τέλη του 19ου αιώνα αλλεπάλληλες άσχημες σοδειές σταφίδας σε συνδυασμό με τη ζήτηση εργατικών χεριών στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα αγροτών, κυρίως από την Πελοπόννησο, προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

9. 
Στην Ελλάδα ο κύριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης τον 19ο αιώνα ήταν η γεωργία.

10. 
Το 1834 η πρωτεύουσα της Ελλάδας μεταφέρθηκε από το Άργος στην Αθήνα, για να τονιστεί ότι το νέο κράτος ήταν κληρονόμος της αρχαίας Ελλάδας.

11. 
Μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας (1881) προέκυψε το πρόβλημα των τσιφλικιών, δηλαδή των μεγάλων κτημάτων που ανήκαν έως τότε σε Τούρκους γαιοκτήμονες και καλλιεργούνταν από κολίγους.

12. 
Η αρχή της δεδηλωμένης όριζε ότι ο βασιλιάς διορίζει πρωθυπουργό και κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ύστερα από δημοψήφισμα.

13. 
Οι Έλληνες αγωνιστές δεν έγιναν δεκτοί στις ένοπλες δυνάμεις του κράτους την περίοδο της αντιβασιλείας του Όθωνα (1833-1835).

14. 
Η διανομή των εθνικών γαιών πιστώνεται στον πολιτικό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.

15. 
Ο Καποδίστριας ίδρυσε το Ορφανοτροφείο της Αθήνας.

16. 
Οι αγώνες των κολιγών της Θεσσαλίας, που έφτασαν μέχρι και την ένοπλη σύγκρουση με το κράτος [Κιλελέρ, 1910], ήταν ένας από τους παράγοντες που ώθησαν αργότερα στη διανομή των τσιφλικιών.

17. 
Από τα αποτελέσματα του πολέμου του 1897 ήταν η λήψη νέου δανείου για την κάλυψη των πολεμικών αποζημιώσεων και τελικά η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς οικονομικού ελέγχου.

18. 

«Σε μια εποχή ταραγμένη απ' τα εθνικά κινήματα όλων των ευρωπαϊκών λαών, η απελευθέρωση μιας μικρής γωνιάς της ελληνικής γης δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τους εθνικούς πόθους του ελληνικού λαού. Έτσι ήταν φυσικό το ότι η ανάκτηση των επαρχιών που κατοικούνταν από Έλληνες κι είχαν μείνει έξω απ' το ελληνικό βασίλειο αποτέλεσε την κυρίαρχη ιδέα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Καθώς όμως ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν τα σύνορα του Ελληνισμού και να μετριαστούν οι εθνικές φιλοδοξίες ενός νεαρού κράτους, η ιδέα της εθνικής απελευθέρωσης έγινε συνώνυμη με την Ανάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: πρόκειται για τη "Μεγάλη Ιδέα" που έμελλε να κυριαρχήσει για πολύ στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.»

Σβορώνος Ν., Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας, Θεμέλιο, Αθήνα 1983, σ. 80-81

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.