Nett.gr
Ασκήσεις και διδακτικό υλικό για τα φιλολογικά μαθήματα Λυκείου

Μονόλογος Ευαισθήτου, Εμ. Ροΐδη

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A111/262/1917,6375/

 

Φανταστείτε ότι είστε η σύζυγος του ευαισθήτου. Γράψτε τον δικό σας μονόλογο.

Από την ημέρα που παντρεύτηκα τον άντρα μου νιώθω παραμελημένη και δεδομένη. Όταν ήταν άρρωστος πάντα ήμουν κοντά του παρόλο που μου μιλούσε άσχημα και δεν με ήθελε κοντά του. Άλλα τώρα που είμαι άρρωστη συνήθως δεν παραμένει στο σπίτι και δεν ξέρω πού βρίσκεται. Από τότε που έφυγα από το πατρικό μου νιώθω σαν αντικείμενο και κανείς δεν μου φέρετε όμορφα. Έχω φτάσει στην απόφαση να χωρίσουμε αλλά στον καιρό που διανύουμε δεν είναι αποδεκτό.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
είμαι άρρωστη εδώ και τρεις μέρες στο κρεβάτι και πραγματικά κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να είσαι παντρεμένη με έναν «ευαίσθητο» άνθρωπο που καθημερινά σου αποδεικνύει «πόσο πολύ σ’ αγαπά και σε νοιάζεται». Η ευαισθησία του τον καθιστά ανίκανο να με βλέπει να υποφέρω και έτσι αναγκάζεται να είναι όλη μέρα έξω με φίλους και γυναίκες και να διασκεδάζει. Όμως όταν αυτός ήταν άρρωστος ήμουν συνέχεια στο πλευρό του και ούτε αυτό το εκτιμούσε, καθώς έλεγε ότι όλη αυτή η τρυφερότητα δεν είναι παρά παραμύθια. Τον έχω συγχωρέσει πραγματικά τόσο άλλα κακά και παραξενιές που έχει, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να αντέξω άλλο αυτήν την προδοσία και αναισθησία του. Δεν μου αξίζει ένας τέτοιος άνθρωπος, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα παρά να μείνω μία πιστή και καλή σύζυγος. Αν τον χωρίσω θα υποφέρω παραπάνω από ό,τι τώρα, διότι δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να είσαι μια χωρισμένη γυναίκα. Ελπίζω μόνο ο Θεός να μου δώσει δύναμη.

Την προηγούμενη βδομάδα, που ο άντρας μου ήταν άρρωστος, εγώ του συμπαραστάθηκα και τον πρόσεχα. Καθ’ όλη τη διάρκεια που τον πρόσεχα σκεφτόμουν πώς γίνεται να είναι τόσο σκληρός και καθόλου ευαίσθητος. Αυτό δεν συνέβαινε μόνο με εμένα, αλλά και με όλον τον κόσμο… λες και νόμιζε πως όλοι είναι εναντίον του. Από την άλλη, εγώ πιστεύω ότι σ’ αυτόν τον κόσμο πρέπει να βοηθάμε αλλήλους, όπως έπραξα εγώ με τον άντρα μου ή όπως δάνεισα σ’ έναν περαστικό χρήματα για να φάει. Μάλιστα, ήξερα ότι δεν θα τα έπαιρνα πίσω. Τέλος, ένας φίλος μου “έφυγε” από μια σύγκρουση οχημάτων λόγω του απρόσεχτου οδηγού άμαξας. Έτσι, πήγα να παρηγορήσω τους συγγενείς του, ενώ ο άντρας μου τον κοιτούσε με ένα παράξενο βλέμμα από μακριά και περίμενε πότε θα φύγουμε. Το μόνο που ελπίζω γι’ αυτόν είναι να δει τον κόσμο από μια άλλη, πιο θετική οπτική.

Παράπονο από τον σύζυγό μου εγώ δεν έχω κανένα! Γιατί άλλωστε να είχα; Είναι πλούσιος, έχει τη σοφία γέρου (εκτός από την ηλικία). Μα πάνω από όλα, αυτό που με γοητεύει σ’ εκείνον είναι η καλοσύνη και η ευαίσθητή του καρδιά. Μάλιστα, πολλές φορές «βρίσκω» τον εαυτό μου να τον ζηλεύω για αυτό του το χάρισμα, το οποίο εγώ δεν έχω.
Ο σύζυγός μου για παράδειγμα, ποτέ δεν μου λέει αν του αρέσει το φαγητό που του ετοιμάζω, γιατί σκέφτεται ορθώς πως αν το έκανε θα γινόμουν υπερήφανη. Ωστόσο, ποτέ δεν μου λέει και ότι δεν του άρεσε για να μη με στεναχωρήσει ή απογοητεύσει. Επιπλέον ο σύζυγός μου σε καμία περίπτωση δεν μου λέει ότι με αγαπά, καθώς με αυτόν τον τρόπο μού διδάσκει πως η αγάπη του για εμένα είναι δεδομένη. Επίσης, ο ίδιος δεν με ρωτάει για να μάθει τα νέα μου, με αποτέλεσμα να μη μου γίνεται ποτέ φορτικός.
Αντίθετα, εγώ αντί να τον μιμηθώ, τόσα χρόνια του δείχνω μια άκαρδη πλευρά του εαυτού μου. Πραγματικά, πιστεύω ότι η συμπεριφορά μου διαρκώς τον απογοητεύει, και όχι γιατί ο ίδιος το εξέφρασε αλλά επειδή εγώ το διαισθάνομαι. Συγκεκριμένα, εγώ συνέχεια εκφράζω την άποψή μου για οποιοδήποτε θέμα, προκειμένου να επιχειρήσω να επικοινωνήσουμε. Γι’ αυτό κι εγώ αποφάσισα να συμπεριφέρομαι από εδώ και πέρα όπως και εκείνος, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αμέριστη καλοσύνη και αγάπη μου γι’ αυτόν.

Πολλές φορές γυναίκες επιθυμούν να παντρευτούν έναν άνδρα ευαίσθητο, όμως άμα ακούσουν την ιστορία μου, ίσως να επιζητήσουν έναν εντελώς αναίσθητο άνδρα. Βέβαια, ο δικός μου ο άνδρας είναι μόνο στα λόγια ευαίσθητος και στις πράξεις παντελώς αναίσθητος, υποκριτής, εγωιστής, τσιγκούνης και συμφεροντολόγος.
Δεν πάει σε κηδείες λέει, γιατί δεν μπορεί να βλέπει πεθαμένους γνωστού του, ούτε τους συγγενείς του νεκρού να κλαίνε, στην πραγματικότητα φοβάται μην πεθάνει ο ίδιος ή μη χαλάσει η όρεξή του. Υποστηρίζει επίσης ότι δεν μπορεί από ευαισθησία να βλέπει τους φίλους του να μονομαχούν. Είμαι σίγουρη ότι βαριέται να ξυπνά πρωί την ημέρα της μονομαχίας και να πληρώνει τα μεταφορικά έως εκεί.
Η τσιγκουνιά του είναι τόσο μεγάλη που δεν δανείζει χρήματα σε φίλους ακόμα και αν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Υποκρίνεται όμως ότι δεν αντέχει να μην μπορούν οι φίλοι του να ξοφλήσουν τα χρέη.
Η τσιγκουνιά του όμως αποδεικνύεται από την άρνησή του να συμμετέχει ώστε να στηθεί αν λαϊκό μαγειρείο όπου θα έτρωγαν οι φτωχοί άνθρωποι. Δήθεν είναι τόσο ευαίσθητος που δεν μπορεί να αντέξει να τρώει αυτός μπαρμπούνια και φιλέτο, ενώ οι φτωχοί νεροζούμι.
Το πόσο με αγαπάει δεν λέγεται. Από την μεγάλη του αγάπη όταν αρρώστησα έλειπε όλη την μέρα και τη νύχτα από το σπίτι διασκεδάζοντας με φίλους και Γαλλιδούλες. Από αγάπη και ευαισθησία μου κράτησε κρυφά τα έξοδα που έκανε.
Ο δήθεν ευαίσθητος όταν αρρώστησε αυτός και εγώ τον φρόντιζα μέρα νύχτα με χαρακτήριζε αναίσθητη που άντεχα να τον βλέπω να υποφέρει. Κατάντησε να πιστεύει πως έχουν δίκιο αυτοί που θεωρούν ότι η τρυφερότητα των γυναικών είναι παραμύθι. Αντίθετα μου τόνισε ότι κανείς δεν θα τον φτάσει ποτέ σε ευαισθησία.
Καιρός να πάρω τα παιδιά και να φύγω.

Μεγάλη δυστυχία να έχει κανείς σύζυγο με τόσο εγωισμό. Δεν έχει σημασία αν είναι άντρας ή γυναίκα. Αν κάποιος είναι τόσο εγωιστής ώστε να προσπαθεί να καλύψει τον εγωισμό του λέγοντας ότι στην πραγματικότητα είναι καλοσύνη, τότε είναι τοξικός και δεν σου αξίζει.
Δεν αποδεικνύει κανείς την αγάπη του με το να μη συμπαραστέκεται στον φίλο ή στο ταίρι του όταν έχει προβλήματα, δίνοντας χαζές δικαιολογίες του τύπου «νιώθω άσχημα να σε βλέπω έτσι» και να φεύγει από κοντά του. Αυτό δεν είναι συμπαράσταση, ούτε ανιδιοτέλεια ούτε και «αληθινή αγάπη».
Γι’ αυτό φύγε. Ένας φίλος που δεν σου συμπαραστέκεται και δεν σε βοηθάει στις δυσκολίες, δεν σου αξίζει. Άφησε τον και φύγε! Ένας άντρας ή μία γυναίκα που δίνει αβάσιμες δικαιολογίες για να εξαφανιστεί όταν δεν είσαι καλά, δεν σου αξίζει. Δεν σε αγαπάει ειλικρινά για να σε φροντίζει και πρέπει να τον/την παρατήσεις και να φύγεις.
Και εγώ το ίδιο θα κάνω!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.